TELUR PUYUH MASAK SAMBAL DAP DAP
Zaman sekarang ni, “kalau malas nak masak, laki kau cari
lain” masih valid lagi ke ? Kalau makcik-makcik bawang masih guna ayat ni, mati
lah mcm ni !!!! Ehh tapi takpe, zaman skrg ni zaman teknologi, korang tak tahu
nak masak, korang google je. Tak sedap takpe, belajar sampai pandai okey. Niat supaya
sentiasa ikhlas dan banyakkan selawat n ckp benda baik-baik depan rezeki tau.
Okey,
hari ni admin nak kongsi cara-cara masak “TELUR PUYUH SAMBAL DAP DAP” (singkatan sedap) sebenarnya. Admin
sebenarnya lagi suka masak sambal telur puyuh drpd telur ayam sbb anak admin
ni, kalau dia nak makanan yang comel-comel baru dia nak makan. Kita sebagai
mak-mak layankan aje. Asalkan perut anak kenyang. J
Bahan- bahannya :
30 biji
telur puyuh
1 biji
bawang besar – hiris secara membulat
3-4 sudu
besar cili kering kisar – nak pedas boleh lebihkan lagi J
Sedikit air
asam jawa
2 sudu besar
gula pasir
1 sudu kecil
garam atau secukupnya
Sedikit air
Sedikit
minya masak
Bahan
Kisar :
12 ulas
bawang merah – kalau bawang besar, kecilkan jumlah bawang
5 ulas
bawang putih
Cara-cara
:
1)
Basuh telur sehingga bersih, then rebus dalam
periuk belanga yang korang ada J
2)
Kemudian, bila telur dah siap rebus, angkat dan
toskan atau rendam dalam air paip sbb nak bagi dia cepat sejuk (tak sempat nak
kopek semua anak dah buat drama pulak)
3)
Masukkan sedikit minyak ke dalam kuali, then
bila minyak dah panas, gorengkan telur putuh. Bila lapisan luar telur tu dah
garing, boleh angkat dahulu.
4)
Kemudian, tumiskan semua bahan yang telah dikisar
tadi. Then bila dah naik bau, masukkan cili yang dikisar atau cili giling yg dh
siap tu.
5)
Masukkan sedikit gula then kacau
6)
Masukkan pula sedikit garam, sedikit air asam
jawa dan sedikit air masak. Kacau sehingga sebati sehingga sambal jadi terbit
minyak.
7)
Kalau sambal kering, masukkan sedikit air, kacau
n masukkan telur puyuh .
8)
Then masukkan bawang dan sedikit perasa SIAPPPPPPP
!!!!!
Tutup api,
dan pergi hidang cepat !!!! Hehehehehe.
Comments
Post a Comment